İNSAN KAYNAKLARI NOTLARI

İNSAN KAYNAKLARI NOTLARI

22 Nisan 2017 Cumartesi

Biz Size Döneriz Filmi ve İnsan Kaynakları İmajı

   Geçtiğimiz günlerde fragmanını izledikten sonra çalıştığımız departmanla ilgili bir film görmenin heyecanı ile biletleri alıp 2017 yapımı Biz Size Döneriz filmini izlemeye gittik. Film komedi ağırlıklı olsa da içinde trajedi öğelerini de içeriyor. Lakin biz İnsan Kaynakları departmanı çalışanları genel izleyicinin aksine bu filme pek gülemedik.

   Filmin genel hikayesinde Türkiye nin çeşitli üniversitelerinden mezun olan gençlerin iş arama hikayeleri anlatılıyor. Evet öncelikle belirtmeliyim ki bu süreç trajikomik bir şekilde gerçekten güzel bir şekilde anlatılmış. Ancak bence bu anlatımda bir sorun var. Bu sank, Türkiyenin yapısal bir sorunu değil de İnsan Kaynakları çalışanlarının keyfi kararlarına bağlıymış gibi gösterilmiş.

   Filmde tüm firmaların İnsan Kaynakları çalışanını BKM den tanıyacağımız Murat Eken canlandırmış.Her mülakatta akıl mantık almayan, bilmece tarzı mülakat soruları ve antipatik tavırlarla karşımıza çıkan bu karakter, iş arayan gençleri işe almıyor. Bu işe almaması da yetkinliklerle ilgili olammakla beraber seyirciye tamamen keyfi olarak aksettiriliyor.

   Ayrıca film de bir moda ikonu olarak gösterilen bir karakter mevcut. Burada işe alınan işe arayan genç kız bu karakter tarafından adeta bir köle muamelesi görmekte, ve seyirciye iş hayatının acımasızlığı bu rol ile anlatılmaya çalışılmakta.

   Filmin içinde anlatılan İnsan Kaynakları çalışanları tamamen keyfi şekilde adayları işe almayan, antipatik tavırlarla adeta adaylarla alay eden, mantıksız sorularına mantıklı cevaplar bekleyen birer zombi gibi gösterilmiş. Bununla birlikte filmin hedef kitlesi gençlere adeta İnsan Kaynakları işsizliğin kaynağı olarak hedef gösterilmiş kanımca.

   Tekrar belirtmekte yarar görüyorum, işsizlik ekonominin yapısal bir sorunudur. İnsan Kaynakları çalışanları kurumun politikalarına ve kadro taleplerine göre en yetkin kişiyi işe almaya çalışırlar. İşsiz sayısının fazla olması İnsan Kaynaklarına çeşitli pozisyonlar için fazla opsiyon sağlayabilir ancak ülkemizde özellikle yetişmiş insan gücünün bununla paralel fazla olmadığını belirtmek gerektiğini düşünüyorum.

   İşlerini kendilerine belirtilmiş şekilde yapmak zorunluluğu bulunan, keyfiyetten çok kendisinin karar vermesi bile çeşitli üst yönetim kararlarına bağlı olan İnsan Kaynakları birimi şu şartlara ülkenin işsizliğinin sebebi değil olsa olsa mağdurlar içinde ufak bir rolü olabilir. 

   Sonuç olarak ülkenin ekonomik gidişatına müdahil olmaktan çekinen ve bu duruma ekonomik faktörlerle ilgili eleştiri getirmekten çekinenlerin imajına zarar verdiği ve saldırdığı yegane obje olan mağdur  İnsan Kaynakları ülkemizde bir hedef tahtası haline gelmiş, eleştiriden çok uzakta yorumlarla marka imajını fazlaca tahrip etmiştir.

   Yapılması gereken mağdurun ve failin düzgün şekilde analiz edilmesidir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder